Kloat­schee­ten Weekend

Kloat­schee­ten Tour in Bad Bentheim

“Kloat­schee­ten” — de Graf­schaf­ter win­ter­sport! Zodra de dagen korter worden en de tem­pe­ra­tu­ren koeler, trekken elk jaar vele mensen uit de provincie erop uit om het gebruik rond de “Kloat” voort te zetten. Het gezel­lig­heids­spel wordt in de winter vaak gespeeld door bow­ling­clubs, buurten of sport­clubs. Een rondje Kloat­schee­ten eindigt vaak met een stevige maaltijd van boerenkool.

Kloat­schee­ten is niet wijd­ver­breid in Duitsland, maar des te meer in Neder­sak­sen — vooral in het graafschap, bij­vo­or­beeld in Nordhorn, en in Emsland. 
deutschland
niedersachsen

De regels

Bij het begin van een wedstrijd wordt de groep in twee teams verdeeld. De route van de tocht wordt van tevoren bepaald, meestal door land­weg­get­jes. De volgorde van de werpers per team wordt ook van tevoren bepaald.

De eerste werper van het eerste team begint met de eerste zwaai van de “Kloat”, een balachtig voorwerp. De eerste speler van het tweede team probeert dan een andere afstand af te leggen met zijn Kloat. Het spel gaat verder vanaf het respec­tie­ve­li­jke eindpunt van de worp. De winnaar is het team waarvan de Kloat aan het eind van een run de verste afstand heeft afgelegd.